smart spa elpris billigt styra

Spara Energi och Minska Kostnaderna för ditt Spabad: Din Ultimata Guide


Att äga ett spabad är en lyx som många njuter av, men det kan också medföra höga energikostnader. Som svar på de vanligaste frågorna om hur man kan minska elförbrukningen och kostnaderna för spabadsägare, har vi sammanställt denna omfattande guide för att hjälpa dig spara både energi och pengar.


Hur Sänker Man Elförbrukningen på Spabad?


När det kommer till att minska elförbrukningen på ditt spabad, är det flera faktorer att överväga. Här är några praktiska tips som kan hjälpa dig att sänka elförbrukningen:


  1. Isolering: Se till att ditt spabad är välisolerat för att minimera värmeförlust.
  2. Täckning: Använd ett isolerande lock när spabadet inte används, för att behålla värmen.
  3. Vattentemperatur: Överväg att sänka vattentemperaturen med några grader för att spara energi.
  4. Rengöring och Underhåll: Regelbunden rengöring av filter och pumpar kan optimera spabadets prestanda och därmed minska elförbrukningen.


Kan Man Stänga av ett Spabad på Vintern?


Tillverkarna avråder bestämt från att stänga av och tömma ur spabadet då det lätt blir vatten kvar på olika ställen i systemet vilket medför stor risk för frysskador. Garantin omfattar inte frysskador.

Dessutom mår pumpar och elektronik bra av att vara i gång, värmen som alstras håller fukt borta från elektroniken.


Hur Många kWh Drar ett Spabad per Dygn?


Elförbrukningen för ett spabad kan variera beroende på olika faktorer som storlek, modell och hur du använder det. Ett normalt spabad drar i genomsnitt 10-15 kWh per dygn, dvs 300-450 kWh per månad. Konsultera spabadets manual eller tillverkare för mer specifik information.


Hur Får Man Ner Kostnaden på Spabad?


Förutom att vidta åtgärderna ovan så kan man njuta av sitt spabad till en lägre kostnad genom att unvika att spabadet använder energi då elen är dyr. Tyvärr är detta en funktion som i princip inga av dagens spabad erbjuder. Vi har därför tagit fram en lösning som heter Smart SPA och kan monteras på i princip alla förekommande spabad. Läs mer här.


Hur mycket underhåll kräver ett Spabad?


Ett spabad med en klordoserare klarar sig utan tillsyn en längre period. Är det däremot minusgrader ute så bör du regelbundet kontrollera att spabadet fungerar som det ska. Ett spabad som står ute vintertid fryser på några dagar om till exempel säkringen går eller värmaren går sönder.


Genom att övervaka ditt spabad elektroniskt med Smart SPA får du ett meddelande ifall något ovanligt inträffar. Om det till exempel blir strömavbrott eller om någon annan driftsstörning upptäcks av systemet så får du ett meddelande om detta per mail.